Tekst (smal)

Eerste twee viaducten omlegging A9 geopend

  • 5-2-2016 09:23
Op maandag 25 januari en vrijdag 29 januari zijn de eerste nieuwe viaducten van het project Omlegging A9 Badhoevedorp geopend. Aan het begin van de week werd het nieuwe viaduct voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) over de huidige A9 in gebruik genomen. Vrijdag 29 januari fietsten de kinderen van omwonenden de eerste meters over het viaduct aan de Sloterweg, ten zuiden van Badhoevedorp.

Opening HOV-viaduct

Nadat in november 2013 de werkzaamheden voor de omlegging van de A9 in Badhoevedorp begonnen, is maandag 25 januari het allereerste viaduct opgeleverd. Het HOV-viaduct wordt door de snelle R-net bussen van stadsregio Amsterdam gebruikt om de A9 te overbruggen. Daarnaast beschikt het over een fiets- en wandelpad.

Nu het nieuwe HOV-viaduct in gebruik is genomen, wordt het oude viaduct gesloopt. Dit oude viaduct is gelijktijdig met de opening afgesloten en ligt parallel aan het nieuwe viaduct. Door het slopen van het oude viaduct, komt er ruimte vrij om de omgelegde A9 weer aan te sluiten op de bestaande A9. 

Opening Sloterweg-viaduct

In januari 2015 startte de bouw van het viaduct aan de Sloterweg, ten zuiden van Badhoevedorp. Een jaar nadat de kinderen van omwonenden op 21 januari 2015 de eerste heipaal voor het nieuwe viaduct in de grond aanbrachten, mochten zij vrijdag het viaduct symbolisch openen. Dat deden de kinderen door als eerste ‘weggebruikers’ over het nieuwe viaduct te fietsen.

Na de opening van het viaduct werd de Sloterweg weer toegankelijk voor al het wegverkeer. Van maandag 25 januari tot aan de opening van het viaduct, was de Sloterweg ter hoogte van het nieuwe viaduct afgesloten. Dit was onder andere nodig om het nieuwe wegdek van het viaduct aan te sluiten op het huidige wegdek van de Sloterweg.

De Sloterweg kruiste het nieuwe traject van de omgelegde A9. Het wegdek van de Sloterweg ter hoogte van het viaduct wordt nu gesloopt, waardoor de nieuwe A9 onder het viaduct doorgetrokken kan worden. Het verkeer van de Sloterweg rijdt straks dus over de omgelegde A9 heen.

Meer mijlpalen in 2016

Naast de opening van het Sloterweg-viaduct staan er meer mijlpalen op de planning. Zo wordt in april 2016 de onderdoorgang van de Schipholweg (in de toekomstige aansluiting Badhoevedorp) geopend. Nog voor de zomervakantie wordt het eerste gedeelte van de nieuwe A9 in gebruik genomen. Weggebruikers op de A9 die uit de richting van Haarlem komen, kunnen dan via de nieuwe A9 en de nieuwe verbindingsboog richting de A4 naar Amsterdam rijden. Het overige wegverkeer blijft nog gebruik maken van de oude, huidige A9.

Omlegging A9 Badhoevedorp

De A9 tussen knooppunt Raasdorp en knooppunt Badhoevedorp loopt vanaf 2018 niet meer dwars door Badhoevedorp, maar komt ten zuiden om het dorp heen te liggen. Met de omlegging van de A9 zorgen Rijkswaterstaat en de regionale overheden voor een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid in Badhoevedorp en een betere doorstroming op de A9 waardoor Schiphol en de regio Amsterdam beter bereikbaar worden.

Rijkswaterstaat is opdrachtgever van de omlegging A9 Badhoevedorp. Het ontwerp van de omlegging is ontwikkeld met en medegefinancierd door provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam en Schiphol Group. Aannemer Combinatie BadhoeverBogen voert de werkzaamheden uit.