Tekst (smal)

Samenwerkingsovereenkomst aanleg nieuwe busbaan Aalsmeer-Uithoorn ondertekend

sneller en efficiënter OV door aanleg nieuwe busbaan
  • 27-9-2016 13:18

Op 22 september tekenden gemeente Haarlemmermeer, Aalsmeer, Uithoorn, Stadregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland de samenwerkingsovereenkomst voor de nieuwe busbaan. Het project is in nauwe samenwerking met deze partijen tot stand gekomen. De provincie Noord-Holland neemt de uitvoering van de busbaan op zich. Begin 2017 is naar verwachting een aannemer geselecteerd en start de voorbereiding van uitvoering. De daadwerkelijke aanleg start in de loop van 2017. Volgens planning kunnen de eerste bussen in het voorjaar van 2019 over de nieuwe busbaan rijden.

Busbaan door de rotonde

De vrijliggende busbaan komt tussen de kruising met de Fokkerweg (Haarlemmermeer) en de kruising met de Poelweg (Uithoorn) te liggen. In het tracé zijn 5 rotondes opgenomen. Bij 4 rotondes rijdt de bus echter recht door de rotonde heen. Door over het middeneiland heen te rijden wordt de busrit voor de reiziger niet alleen sneller, maar ook  comfortabeler. Alleen op de rotonde bij de Zwarteweg rijdt de bus met het verkeer mee. Bij de Fokkerweg wordt een knooppunt aangelegd om overstappen mogelijk te maken naar het Sternet van Schiphol. In Haarlemmermeer sluit de nieuwe busbaan aan op het bestaande HOV tussen Hoofddorp en de Fokkerweg; in Uithoorn op het bestaande HOV in Uithoorn.

Veilig fietsen

Met de herinrichting van de N196 leggen we ook betere fietspaden aan. Zo leggen we 1,5 km ontbrekend snelfietspad, aan en verbreden we het fietspad over een lengte van 2.2 kilometer zodat het voldoet aan de laatste eisen.  Ook komen er een fietsonderdoorgang bij de Aalsmeerderbrug en een fietstunnel in het tracé.