Zaanlands Lyceum Zaandam en Spinoza Lyceum Amsterdam vallen in de prijzen

Scholieren fietsen in fietsmodus
  • 15-12-2016 12:34
Bijna 2000 Voortgezet Onderwijs scholen deden dit jaar mee met de Fietsmodus Schoolchallenge, waarvan 120 scholen in de stadsregio Amsterdam. Met de Fietsmodus (zet je smartphone uit!) fietsen steeds meer scholieren in deze regio met hun aandacht op de weg. De scholieren van Spinoza Lyceum Amsterdam en het Zaanlands Lyceum te Zaandam sleepten daarbij de regioprijzen in de wacht. Beide scholen wonnen dankzij de inzet van de leerlingen een 538 DJ’s on Tour Schoolfeest.

Derk Reneman, portefeuillehouder Verkeer van de Stadsregio Amsterdam, toonde zich blij met de resultaten: “Ik ben enorm trots dat zoveel scholieren in de regio deze verantwoordelijkheid hebben genomen en zo hun steentje bijdragen aan de verkeersveiligheid.”

De smartphone speelt een grote rol in het leven van jongeren, ook als ze aan het verkeer deelnemen. 1 op de 4 jonge fietsers (12-21 jaar) zegt tijdens het fietsen regelmatig tot heel vaak sociale media berichten te lezen en 1 op de 5 schrijft regelmatig tot heel vaak berichten. Zo’n 10% bekijkt regelmatig Youtube-filmpjes op de fiets (bron: NIPO december 2015). Daarom is het niet zo vreemd dat bij 1 op de 5 fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is, smartphone-gebruik een rol speelt. Om te zorgen dat fietsers hun aandacht meer bij het verkeer houden en ‘smartphonevrij’ fietsen te stimuleren is er de Fietsmodus app. Hiermee ervaren jongeren direct het veilige gedrag en maken ze kans op mooie prijzen. Bovendien worden ze door de begeleidende communicatie over Fietsmodus aangezet tot bewustwording over hun eigen gedrag op de fiets.

De scholieren van het Zaanlands Lyceum en het Spinoza Lyceum hebben bewezen dat alert blijven in het verkeer best eenvoudig kan zijn. Zij fietsten met de Fietsmodus en wonnen daarmee een 538 DJ’s on Tour Schoolfeest. Wethouder Addy Verschuren (tweede van rechts) reikte de prijs uit aan het Zaanlands Lyceum.

De School Challenge is onderdeel van de campagne ‘Fietsmodus’, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met provincies, regio’s en telecom providers. Tijdens de School Challenge konden leerlingen en middelbare scholen onderling de strijd aangaan door zoveel mogelijk kilometers te fietsen zonder smartphone en daarmee punten te verdienen. De Stadsregio Amsterdam stelt via www.verkeerseducatiepunt.nl ook diverse projecten en lessen gratis beschikbaar aan alle scholen in de regio.