Tekst (smal)

Rustig aan in de bebouwde kom

  • 20-3-2017 06:00
De lente begint, het wordt lekker weer. Kinderen spelen buiten, ouderen maken een fietstochtje en jonge ouders wandelen wat vaker met hun kleintjes. In de auto (of op de brommer of motor) komen we dus meer voetgangers en fietsers tegen. Hoe goed let ú op uw snelheid als u in de bebouwde kom rijdt?

Let op de snelheidslimiet!

Wellicht heeft u het al gezien: ook in de gemeenten van de Vervoerregio wordt vanaf vandaag snelheidscampagne gevoerd. Te hard rijden in woonwijken gebeurt vaak gewoon door buurtbewoners zelf. Meestal rijden mensen onbewust harder dan de toegestane snelheid wanneer ze de weg goed kennen. Ongemerkt zorgen brede wegen en argumenten als 'er gebeurt toch nooit iets' voor verandering in het rijgedrag. Maar ook kleine overschrijdingen van de snelheidslimiet hebben gevolgen voor de verkeersveiligheid. Daarom vragen we ook dit jaar weer aandacht voor de maximale snelheid zodat we allemaal veilig over straat kunnen. 

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Wanneer we allemaal beter opletten in de bebouwde kom wordt het veiliger voor iedereen. Vooral kwetsbare verkeersdeelnemers zoals voetgangers en fietsers lopen risico in het verkeer. En ouderen en kinderen natuurlijk het meest. Veel mensen weten niet dat zelfs een aanrijding met 30 kilometer per uur voor één op de tien voetgangers al dodelijk is. Bij 50 kilometer per uur overleeft de helft van de voetgangers de klap niet. Houd u daarom aan de limiet wanneer u op een 30 of 50 kilometerweg rijdt. Simpelweg rustig rijden doet wonderen voor uw remweg.

Wist u dat:

■ bij ongeveer één op drie dodelijke verkeersongelukken te hoge snelheid een doorslaggevende rol speelt?
■ als aan overtreders wordt gevraagd waarom ze te hard reden, ze vaak niet eens weten dat ze te hard reden? 
■ wanneer iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, we in Nederland 25 tot 30% minder letselslachtoffers hebben?
■ snelheidsovertredingen tot 10 à 15 km boven de limieten van 30 en 50 km per uur binnen de bebouwde kom jaarlijks circa tien voetgangers en fietsers het leven kosten?
■ daar bovenop nog eens 200 mensen zwaargewond in het ziekenhuis worden opgenomen?
■ bij regenachtig weer de remweg nóg een stuk langer is?
■ niet iedereen daar rekening mee houdt?
■ een botsing met 50 km per uur staat gelijk aan een val van drie verdiepingen van een flatgebouw (10 meter)?