Tekst (smal)

Zero emissie midi-bussen voor de Zaanstreek

  • 5-9-2019 08:17
Op woensdag 4 september maakte Connexxion in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam de officiële start met zes Zero Emissie midi-bussen. Deze belangrijke groene footprint werd gemarkeerd in het Zaans Museum, waar bestuurslid Gerard Slegers van de Vervoerregio en Wouter Bakker van Connexxion het startsein gaven.

Gerard Slegers feliciteerde de samenwerkende partijen Connexxion, Zaanstad en VDL en wenste de inwoners van Zaanstad veel reisplezier. Slegers: 'We vieren een mijlpaal, de eerste zero emissie bussen in de Zaanstreek. Een mooie stap op weg naar verdere verduurzaming van het OV in de regio Amsterdam.'

Schoon en stil

De bussen stromen de komende weken in op het ov-netwerk van het concessiegebied Zaanstreek op de lijnen 64 en 65. De voertuigen zijn 19 persoons, inclusief chauffeur, volledig emissieloos en passen met hun breedte binnen de oude binnenstedelijke Zaanse infrastructuur. Daarnaast zijn ze comfortabel en stil. Om ze indien nodig te kunnen horen zijn de voertuigen voorzien van een trambel. Verder hebben de bussen een verlaagde middenvloer voor snel in- en uitstappen en zijn ze volledig rolstoelvriendelijk. De chauffeur beschikt over een omroepinstallatie voor het afroepen van de haltes en lijnnummers en bestemming zijn duidelijk aan de buitenzijde van het voertuig zichtbaar.

Uniek

De komst van deze midibussen is uniek, omdat de Vervoerregio tot nu toe alleen ervaring heeft met de aanschaf van grotere Zero Emissie voertuigen. Met de komst van deze bussen zetten we een nieuwe stap en doen we ervaring op met de kleinere variant. De reden dat we voor deze bussen hebben gekozen is, omdat ze beter passen in de soms oude binnenstedelijke infrastructuur van Zaanstad.