De Regioraad van de Vervoerregio Amsterdam heeft de voortgangsrapportage van de Regionale Aanpak Verkeersveiligheid vastgesteld. Daarin staat dat onder andere dat het samenwerken met externe partijen zoals de Regionale ambulancevoorzieningen (RAV’s), handhaving en de spoedeisende hulp beter moet en kan. Daarin worden de komende periode de nodige stappen gezet. De Vervoerregio ziet zichzelf daarin als regisseur en brengt de verschillende partijen bij elkaar.
Verschillende partijen hebben verschillende vormen van data. Zo komt het voor dat er een ongeval plaatsvindt, waarbij de politie niet aanwezig is, maar een ambulance bijvoorbeeld weer wel. Dit betekent dat allerlei verschillende partijen informatie hebben over ongevallen. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de toedracht en locatie van ongevallen, oppert de Vervoerregio om met elkaar samen te werken.
Daarin is een belangrijke eerste stap al gezet. Zo werken de regionale ambulancedienst Zaanstreek-Waterland en Amsterdam-Amstelland al mee om data te delen met de Vervoerregio. Er gaat binnenkort een verzoek naar alle gemeenten van de Vervoerregio om zich te registreren zodat zij de beschikbare data in kunnen zien en kunnen gaan gebruiken ter verbetering van de verkeersveiligheid.
“Zodra alle gemeenten zich hebben geregistreerd kunnen we verder aan de slag. We kunnen de ambulance data dan analyseren om te achterhalen waar er nog winst te behalen valt voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en de infrastructuur. Dit is een ontwikkeling waar ik erg blij mee ben, want met die nieuwe inzichten kunnen we gerichte maatregelen gaan nemen die hopelijk ook tot meetbaar minder ongelukken leiden.” Aldus Gerard Slegers, lid van het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio.