Dagelijks rijden er honderden bussen over de Oude Haagsebrug. Daarmee is dit de belangrijkste busverbinding tussen Schiphol en Amsterdam. De circa 90 jaar oude brug is in slechte staat en is komende zeven maanden buiten gebruik wegens vervangingswerkzaamheden. Door de slechte staat van de brug, reed er afgelopen jaar uit veiligheidsoverwegingen al niet meer dan één bus tegelijk over de brug. Vanaf vandaag rijden bussen tussen Amsterdam en Schiphol tijdelijk om via de A4. Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van de tijdelijke pontonbrug over de Ringvaart.
Direct na de sloop – die naar verwachting zes weken duurt - bouwt BAM verder aan de nieuwe brug. Het doel is om vanaf eind augustus de bussen weer over de brug te laten rijden. De verwachting is dat de werkzaamheden rond oktober 2024 volledig zijn afgerond. De nieuwe brug wordt breder zodat de bussen er in twee richtingen tegelijkertijd overheen kunnen rijden. Ook komt er meer ruimte voor fietsers én voetgangers.
“Ik vind het belangrijk dat we naast de komst van deze ‘busbrug’ óók blijven investeren in goede fietsinfrastructuur, omdat de fiets een goede vervanger is voor auto voor de korte én middellange afstanden. Deze fietsverbinding is onderdeel van een doorfietsroute en voldoet straks ook aan de eisen die daarbij horen. Zo is het fietspad straks vier meter breed en speelt het daarmee onder andere in op het feit dat het steeds drukker wordt op het fietspad. Van elektrische fietsen tot bakfietsen, deze locatie is er straks helemaal klaar voor.” zegt Marja Ruigrok, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam en wethouder bij de gemeente Haarlemmermeer.
Civiel ingenieurs noemen een brugconstructie ook wel een kunstwerk. In dit geval is dat voor iedereen meteen duidelijk: de nieuwe Oude Haagsebrug komt er straks heel anders uit te zien dan de huidige brug. De oude brug kent zeven massieve pijlers, de nieuwe brug heeft een meer open ontwerp met drie pijlers. De kenmerkende kunst op de Oude Haagseweg onder de brug komt terug. De twee kunstenaars die dit verzorgden zijn daarvoor betrokken bij het nieuwe ontwerp van de brug. Zo komt onder de brug aan de zijde van Amsterdam de kenmerkende apenkunst van ‘Pipsqueak was here!!’ weer terug en zorgt kunstenaar Jan van der Ploeg voor de beschildering van de pijlers met abstracte kunst.
“Dat in het project ook ruimte wordt gegeven aan lokale kunstenaars, vind ik persoonlijk erg leuk om te zien” eindigt Ruigrok.
Voor dit project werken Schiphol, gemeente Haarlemmermeer, gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland samen. BAM Infra Nederland voert de werkzaamheden uit.
Meer informatie over het project en de werkzaamheden valt te lezen op de projectwebsite.