De intentieverklaring om de OV-coach tot een succes te maken in de regio Den Haag en Rotterdam is door veel partijen ondertekend. In het Haags Openbaar Vervoer museum vond de feestelijke ondertekening van de intentieverklaring plaats, gesponsord door vervoerder HTM. De partijen geven met het ondertekenen aan samen te willen werken aan toegankelijk openbaar vervoer, met zowel fysieke als mentale toegankelijkheid. De OV-coach is daarin een “veelbelovende aanpak”. Het is de bedoeling dat er eerst een voorbereidingsperiode komt waarin de Vervoerregio trainingen geeft in de methodiek van de OV-coach. Daarna start de OV-coach in gemeenten Den Haag en Rotterdam. Melanie van der Horst, voorzitter van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio: ‘De OV-coach leert mensen met een toegankelijkheidsvraag zelfstandig te reizen in het ov. Niet éénmalig, of voor even, maar voor altijd. Ik ben heel erg trots dat dit pareltje van een initiatief wordt overgenomen in andere gemeenten. Zelfstandigheid is voor mensen zo belangrijk, en de OV-coach is een kleine investering met een heel groot resultaat.’
Fotograaf: Sander Foederer
Gemeente Den Haag, vervoerders RET en HTM, doelgroepenvervoerders Noot en Trevvel, cliëntorganisaties Brede Raad 010, MEE ZHN en MEE Rotterdam Rijnmond, de Stedelijke Ouderen Commissie Den Haag, Voorall en scholen ROC Mondriaan College, de Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Inholland plaatsten allemaal hun handtekening. Gemeente Rotterdam was verhinderd en plaatst de handtekening later. Het vormt een mooie eerste stap naar de introductie van de OV-coach in beide gemeenten.
De OV-coach is in 2018 ontwikkeld door de gemeente Amsterdam en in 2020 overgenomen door de Vervoerregio. Daarmee kwamen de OV-coaches beschikbaar voor inwoners van alle gemeenten in de Vervoerregio. De OV-coach is nu zo’n 6 jaar succesvol in het begeleiden van reizigers om zelfstandig te leren reizen met het ov. Inmiddels reizen meer dan 700 reizigers zelfstandig met het ov, die dat voorheen lastig vonden. 87% blijft daarna zelfstandig reizen. Ook zijn meer dan 700 leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs met de OV-coachtraining ‘Sterk op Reis’ voorbereid op reizen met het ov.