De Iepenbrug voor voetgangers en fietsers over het Noord-Hollandsch Kanaal in Amsterdam Noord is geopend! Nu kan er nog makkelijker vanaf de pont bij IJ-plein het stadsdeel ingefietst of gewandeld worden. En dat moest natuurlijk gevierd worden. Nieuwsgierig? Bekijk het fotoverslag en geniet mee van de feestelijke opening.
De opening begint met een lekker kopje koffie en een gebakje met eetbare afbeelding van de nieuwe brug erop. Het is een zonnige donderdagochtend en er zijn enkele bewoners aanwezig. Omdat de brug helaas nog niet gelijk in gebruik genomen kan worden, is het fietspad naar de brug nog even afgezet. Gelukkig biedt de afzetting een mooie ophangplek voor vlaggetjes.
Dan is het tijd voor een paar openingswoorden. De projectleider van de brug interviewt de drie aanwezige bestuurders: Yassmine El Ksaihi, bestuurder van stadsdeel Noord, Melanie van der Horst, wethouder van de gemeente Amsterdam en Gerard Slegers, bestuurder van de Vervoerregio Amsterdam.
Yassmine El Ksaihi is blij dat de brug er is. Het vormt voor haar ‘de eerste stap in de verbinding binnen het stadsdeel en de verbinding van het stadsdeel met de andere kant van het water.’ Melanie van der Horst beaamt dat ook zij graag bruggen over het IJ wil, maar dat de ponten altijd belangrijk zullen blijven bij de reis over het IJ, en daarom deze brug een mooie schakel is in het gebruik van de ponten. Gerard stipt aan dat deze brug niet alleen belangrijk is voor de gemeente Amsterdam, maar dat ‘gemeenten zoals Zaanstad, Purmerend en Wormerland ook binnen elektrische fiets-afstand liggen.’ De brug heeft daarom positieve invloed op de bereikbaarheid van de regio. Bijvoorbeeld als je in Amsterdam Oost woont en op de fiets naar je werk in Zaandam rijdt.
Het moment is daar voor de openingshandeling. Die voert Melanie van der Horst uit door een signaal te geven aan de brugwachter De slagbomen gaan open en alle bezoekers kunnen over de brug lopen. Het buurtkoor heeft speciaal voor de opening een lied geschreven. Het refrein luidt: er zullen duizend bloemen bloeien aan de zonzij van het IJ.
De wandeling over de brug biedt de mogelijkheid om even te kletsen met de aannemer K. Dekker. Hoe ging de bouw van de brug? Dat bleek nog best een klus te zijn. Het is een dunne brug, waardoor er goed berekend moest worden welk materiaal gebruikt kon worden, anders zou de brug teveel doorbuigen. De brug ligt aan de oostelijke kant op de Noord/Zuidlijn. Daardoor mocht er niks zwaars overheen rijden. Alle zware werkzaamheden zijn via het water gedaan, wat ook een pittige uitdaging was. Gelukkig is alles goed gekomen. De brug heeft dezelfde uitstraling als de sluizen die vlakbij liggen. In de spijlen van de burg is de IJ vorm terug te zien, als verwijzing naar het programma Sprong over het IJ, waar deze brug onderdeel van is.
Na de feestelijke opening is het tijd om het pontje bij IJ-plein te nemen. Onderweg is er slim gebruik gemaakt van milieuvriendelijke graffiti. Op het fietspad zijn er pijlen gemaakt met de route naar de pont vanaf de brug. Dit om fietsers te verleiden de rustigere pont te kiezen in plaats van de pontjes bij Buikslotermeer. Het is inderdaad maar een kippeneindje naar de IJ-plein pont. Binnen vijf minuten sta je op de pont en vaar je richting het centrum van Amsterdam. De brug is een geslaagde toevoeging aan de stad en regio.
Bron: gemeente Amsterdam