Station Amsterdam Lelylaan zal een grote metamorfose ondergaan. Zowel het station als de openbare ruimte eromheen worden vernieuwd. De inzet: betere doorstroom van reizigers, betere bereikbaarheid van Nieuw-West, prettig met de fiets naar het station en een verbetering van de sociale veiligheid. Om dit voor elkaar te krijgen werken de Vervoerregio Amsterdam, gemeente Amsterdam, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail en NS samen. Zij investeren €130 miljoen.
Station Lelylaan wordt steeds belangrijker in het vervoersnetwerk in de stad en regio. NS gaat per medio december 2024 met meer treinen rijden van en naar Schiphol, in plaats van 6 rijden er dan 10 Sprinters per uur in beide richtingen. Door nieuwbouw in stadsdeel Nieuw-West komen er veel trein- en metroreizigers bij. Ook nemen steeds meer mensen de tram. De tram kan vaker gaan rijden door de komst van een nieuwe keerlus. Marja Ruigrok, lid dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam: "Dankzij deze keerlus kunnen trams efficiënter keren, wat de doorstroom enorm verbetert." Het totaal aantal reizigers op dit station groeit naar 55.000 per dag in 2040. Met de vernieuwing van het station en de omgeving eromheen kunnen deze reizigers op een prettige manier van, naar en via station Lelylaan reizen.
Voor fietsers komen er een nieuwe bewaakte fietsenstalling voor 2900 fietsen rekken voor 900 fietsen op straat. De stalling wordt de eerste 24 uur gratis. "De combinatie van fiets en trein is goud waard. Door de nieuwe stalling geven we een enorme impuls aan het reisgemak voor fietsers. We zorgen voor een breed en veilig fietspad tot aan de ingang van de fietsenstalling, zodat je reis vanaf het moment dat je op de fiets stapt tot je aankomst op het station soepel verloopt. Het wordt voor reiziger makkelijker en aantrekkelijker om met de fiets naar het station te komen," zegt Harro Homan, regiodirecteur van ProRail. Ook looproutes en bewegwijzering worden verbeterd.
Onderdeel van de vernieuwing van het station is een nieuwe inrichting van de stationshal. “Deze wordt groter en slimmer ingericht, voor een betere doorstroming van het toenemende aantal reizigers. Daarnaast wordt de hal voorzien van aantrekkelijke voorzieningen, zoals een ruimte voor de winkel ” verklaart Irma Winkenius, regiodirecteur NS . Met rechte trappen, meer glas en minder obstakels wordt het een overzichtelijk station waar reizigers en voorbijgangers goed en veilig hun weg kunnen vinden.
"Ik wil dat iedereen zich veilig voelt in het ov. Uit ons onderzoek blijkt dat sommige reizigers station Lelylaan mijden omdat ze zich er onveilig voelen, vooral ’s avonds en ‘s nachts. Door te zorgen voor een overzichtelijke stationshal, zonder rare, donkere hoekjeswillen we ervoor zorgen dat meer mensen van het station gebruik maken," licht wethouder Melanie van der Horst toe. Daarnaast wordt de toegankelijkheid van het station verder verhoogd met bredere en toegankelijke tramhaltes en twee liften naar metro en naar trein.
In 2021 werden de kosten op € 70 miljoen begroot. Nu vallen de kosten hoger uit. Dat heeft meerdere oorzaken. Het project is uitgebreid met onderhoud van de perronkap. Door de integrale aanpak door de verschillende partners is het een complex project. Zowel de ontwerpfase als de verbouwingsfase duren langer. En de bouwkosten zijn afgelopen jaren erg gestegen. “Daarom is het mooi dat we de handen op elkaar hebben gekregen om dit met z’n allen toch te gaan doen,” aldus Marja Ruigrok.
Het voorlopig ontwerp voor het station wordt de komende twee jaar uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De voorbereidende werkzaamheden moeten in 2027 zijn afgerond. Vervolgens staat de periode 2028-2032 in het teken van de forse bouwactiviteiten. De verbouwing moet zoveel mogelijk gebeuren terwijl het openbaar vervoer en het verkeer op de Lelylaan gewoon door kan gaan. Een strakke planning van de verbouwing is daarvoor essentieel. Het resultaat moet een modern, duurzaam en comfortabel vernieuwd station Amsterdam Lelylaan zijn. Na de zomer worden de reizigers en buurtbewoners rond het station en andere belanghebbenden verder geïnformeerd over het project.