De Vervoerregio Amsterdam investeert ruim 80 miljoen euro in een breed scala aan mobiliteitsprojecten. Deze investeringen komen ten goede aan alle reizigers in de regio, of ze nu met het ov of de auto reizen, fietsen of lopen.
"Onze regio groeit en verandert snel. Daarom is het cruciaal dat we blijven investeren in een mobiliteitsnetwerk dat iedereen kan gebruiken", aldus Marja Ruigrok, vicevoorzitter van de Vervoerregio. "Van grote ov-projecten tot kleine verkeersveiligheidsmaatregelen, we zetten in op een regio die bereikbaar, veilig en duurzaam is voor alle inwoners."
"En vergeet de kleinere bedragen niet”, vervolgt Marja Ruigrok. "Met 32.000 euro voor snelheidsremmers in Diemen of 27.000 euro voor verkeersveiligheid in Edam-Volendam maken we ook in de kleinere gemeenten echt het verschil voor de dagelijkse reiziger."
Een groot deel van de investeringen gaat naar het verbeteren van de fietsinfrastructuur, een belangrijke pijler in het mobiliteitsbeleid van de Vervoerregio. Fietsers in Diemen profiteren binnenkort van bredere fietspaden op de Diemerbrug, terwijl nieuwe fietsstroken op de Purmerenderweg in Zuidoostbeemster het fietsen in de regio veiliger en aantrekkelijker maken. Specifieke initiatieven zoals het Kinderfietsenplan in Amstelveen en de Fietsstimulering in Amsterdam onderstrepen de inzet om fietsen onder alle leeftijden en bevolkingsgroepen te bevorderen. "Fietsen is een essentieel onderdeel van onze duurzame toekomst", aldus Ruigrok.
De Vervoerregio investeert zelf ruim 80 miljoen euro, maar dat is niet het hele verhaal. In totaal wordt er meer dan 1,1 miljard euro geïnvesteerd in alle projecten samen. Hoe kan dat? "Als wij geld in een project steken, doen andere partijen vaak mee”, zegt Ruigrok. "Kijk naar station Amsterdam Lelylaan. Wij betalen 49,5 miljoen euro, maar het hele project kost 129 miljoen euro. Gemeenten, de provincie en het Rijk betalen mee. Zo maken we samen de regio beter bereikbaar en fijner om in te leven."