Tekst (smal)

Brandbrief aan kabinet: zie af van bezuinigingen op het OV

"Bezuinigen op het openbaar vervoer raakt de meest kwetsbaren in onze samenleving het hardst. Dit moeten we voorkomen," is de dringende boodschap van een brandbrief die op dinsdag 8 oktober werd aangeboden aan staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu.

Ondertekenaars overhandigen de brandbrief tegen bezuinigingen op het ov aan staatssecretaris Chris Jansen

Maar liefst 400 lokale politici en bestuurders en meer dan 80 maatschappelijke organisaties en marktpartijen, hebben zich achter deze oproep geschaard. Vertegenwoordigers van de Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, CEO’s van vervoersbedrijven HTM, RET en GVB, een woningcorporatie en werkgeversorganisatie VNO-NCW overhandigden gezamenlijk de brandbrief aan de staatssecretaris. Het doel: het kabinet overtuigen af te zien van de geplande bezuiniging van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer.

Minder bussen

De Vervoerregio Amsterdam en Metropoolregio Rotterdam Den Haag verzorgen samen 68 procent van het regionale vervoer in Nederland. Zij waarschuwen dat de bezuinigingen zullen leiden tot hogere ritprijzen voor bussen, trams en metro's, minder busritten en een verslechtering van de bereikbaarheid, met name in de regio's. Kwetsbare groepen zoals scholieren, studenten en ouderen, die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, zullen hier het hardst door worden getroffen.

27.000 ondertekenaars petitie

De brandbrief onderstreept de cruciale rol van het openbaar vervoer in een goed functionerende, toegankelijke samenleving en roept de regering op om de plannen voor bezuinigingen te heroverwegen. De oproep om de bezuinigingen te stoppen wordt breed gedragen door reizigers. Een petitie met deze oproep, die de vervoerregio’s een week geleden startten, heeft inmiddels al ruim 27.000 ondertekenaars. Het is nog mogelijk de petitie te ondertekenen: methetov.petities.nl