Tekst (smal)

De herinrichting van de Marnixstraat Noord

Een samenwerking tussen gemeente, Vervoerregio en GVB

De herinrichting van de Marnixstraat Noord, als onderdeel van de grotere Binnenring, is begin september van start gegaan. Dit project, in goede samenwerking met de gemeente Amsterdam, Vervoerregio en vervoerder GVB, heeft als doel de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad te vergroten. Wat zijn de belangrijkste doelen van de herinrichting? Welke specifieke veranderingen kunnen bewoners en weggebruikers verwachten? Dit deel van de werkzaamheden moet naar verwachting voorjaar 2025 klaar zijn. In gesprek met Annemieke van Baar, de omgevingsmanager van het project, en Boni Goedhart, begeleider bij de Vervoerregio Amsterdam, bespreken we de doelen, uitdagingen en voordelen van deze ingrijpende herinrichting.

Veranderingen in de Marnixstraat
De belangrijkste doelstelling van de herinrichting is het verbeteren van de doorstroming voor fietsers en ov, het verbeteren van de verkeersveiligheid en de doorloopruimte voor voetgangers en het groener maken van de omgeving. Een opvallende verandering in de Marnixstraat Noord is dat alle parkeerplekken voor auto’s aan beide zijden worden verplaatst naar de parkeergarage Marnix waardoor meer ruimte komt voor fietsers, voetgangers en groenvakken in de straat wat zorgt voor een duurzamere omgeving. 

Annemieke benadrukt dat deze aanpassingen niet alleen zorgen voor een betere verkeersdoorstroming, maar ook bijdragen aan een prettigere leefomgeving voor de bewoners. Vooral de nieuwe, bredere fietsstroken en de vergroening van de straat zullen opvallen, aldus Annemieke: ‘Als het straks af is, wordt het echt een ander gezicht, met veel meer ruimte en een duurzaam groener karakter.’ Boni vult aan: ‘Op deze manier bereiken we onze doelen op een verantwoorde manier en binnen het budget.’


Sfeerimpressie

Planning en uitdagingen
Hoewel de werkzaamheden gepland staan tot half februari, zijn er altijd risico’s die invloed kunnen hebben op de planning. Annemieke geeft tijdens het interview aan dat factoren zoals extreem weer of onverwachte vondsten, zoals kabels en leidingen, vertraging kunnen opleveren. Een recente vondst van menselijke botten zorgde bijvoorbeeld voor een korte stop van de werkzaamheden, maar de vertraging werd snel ingehaald.

Bewoners en hinder

Annemieke benadrukt dat het team goed voorbereid is op eventuele uitdagingen en dat ze alles in het werk stellen om de overlast voor bewoners en weggebruikers zoveel mogelijk te beperken. ‘Het belangrijkste is om de buurt en voorbijgangers goed te blijven informeren,’ zegt ze. Dit gebeurt via verschillende kanalen, zoals nieuwsbrieven en online updates. Boni vult aan: ‘Goede communicatie is de sleutel tot een succesvol project; mensen willen weten wat er gebeurt en wat ze kunnen verwachten.’

Toch zullen bewoners en weggebruikers hinder ondervinden, zoals omleidingen en wegafsluitingen. Vooral fietsers die gewend zijn om door de Marnixstraat te rijden, zullen merken dat ze omgeleid worden. ‘We proberen iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden. We informeren de buurtbewoners direct, maar ook de mensen die dagelijks door de straat fietsen of rijden moeten weten waar ze aan toe zijn.’

Leefomgeving Marnixstraat Noord
Naast de verbetering van de leefomgeving, zijn er in het project ook duurzame oplossingen toegepast. Bomen konden helaas niet worden toegevoegd door alle kabels en leidingen in de grond. Annemieke vertelt: 'Daarom hebben we gekozen voor extra lange groenvakken met heesters en krentenboompjes. Door het groen niet in bakken maar rechtstreeks in de grond aan te brengen wordt het regenwater beter afgevoerd, wat belangrijk is in een stad als Amsterdam, waar hevige regenbuien steeds vaker voorkomen. Ook kiezen we voor groen dat bestand is tegen eventuele droge zomers.' Boni vult aan: ‘We kunnen niet om het klimaat heen; duurzaamheid moet vanzelfsprekend zijn in onze plannen voor de stad.’


Sfeerimpressie

Blik op de toekomst

De herinrichting van de Marnixstraat Noord, tussen Bloemgracht en Marnixplein, is slechts de eerste fase van een groter project. Fase 2, de aanpak van het deel tussen Marnixplein en Brouwersgracht, start mogelijk pas na 2027 omdat dit een belangrijke route is voor bussen tijdens de herinrichting van de Rozengracht. 

De werkzaamheden aan de Marnixstraat Noord verlopen volgens planning, en ondanks enkele kleine vertragingen door onverwachte omstandigheden, is de verwachting dat het project in het voorjaar van 2025 afgerond kan worden. Voor bewoners en reizigers betekent dit meer ruimte, groen en een betere doorstroming van het ov in de toekomst. Terwijl fase 2 van het project nog even op zich laat wachten, wordt er nu al vooruit gekeken naar de uitdagingen en mogelijkheden die dit met zich meebrengt.

Meer lezen?
De herinrichting is onderdeel van project Binnenring. Dit is een 7 kilometer lange route van Czaar Peterstraat tot Haarlemmerplein. Hier komt meer ruimte voor fietsers, ov, voetgangers en groen. Het middendeel van deze route is klaar, we werken nu aan de uiteinden van de route. Aan de westkant is dat de Marnixstraat Noord en aan de oostkant vanaf volgend jaar aan de Czaar Peterstraat en Sarphatistraat Noord/Alexanderplein.