Op donderdag 8 mei nodigde Melanie van der Horst, voorzitter van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam, diverse hoofdrolspelers uit de OV-sector uit op de NDSM-werf voor een OV-innovatiediner. Het doel van deze bijeenkomst was om gezamenlijk vooruit te kijken naar de toekomst van het openbaar vervoer in Nederland. De opgaven waar de sector voor staat zijn groot, maar bieden tegelijkertijd ook ruimte voor vernieuwing. Daarom is innovatie belangrijk om het ov in Nederland toekomstbestendig te maken. Dit vraagt om samenwerking en visie. Twee sleutelbegrippen die tijdens het OV-innovatiediner niet alleen centraal stonden maar ook werden versterkt in de verschillende gesprekken aan tafel.
Tijdens het diner werden inhoudelijke gesprekken gevoerd over verschillende aspecten van innovatie: voertuiginnovatie, systeeminnovatie en organisatie-innovatie. De tafels vormden een mix van bestuurders, directeuren van OV-bedrijven uit heel Nederland, vertegenwoordigers van de Vervoerregio, het ministerie van IenW en andere betrokkenen zoals DOVA, TU Delft en OV-NL.
Moderator Pieter Litjens (voormalig lid dagelijks bestuur Vervoerregio) praatte het gezelschap op een vrolijke manier door de avond heen. De gesprekken waren levendig en leverden waardevolle inzichten en concrete suggesties op voor een sterker en innovatiever mobiliteitssysteem.
De gesprekken aan deze tafel richtten zich op technologische ontwikkelingen in voertuigen, waaronder het gebruik van kunstmatige intelligentie en duurzame aandrijvingsvormen. Er werd gesproken over de potentie van zelfrijdende voertuigen en de verdere integratie van het OV-netwerk, bijvoorbeeld met de betaalmethode OVpay.
Bij deze tafel stond het functioneren van het OV-systeem als geheel centraal. Thema’s als data-analyse (smart mobility), publieke mobiliteit en het verbeteren van de gebruikerservaring kwamen aan bod. Denk bij de laatste aan bijvoorbeeld het werken aan één gezamenlijke reisinformatie app. Ook werd besproken hoe belemmerende of achterhaalde regelgeving innovatie kan vertragen, en welke mogelijkheden er zijn om die obstakels gezamenlijk weg te nemen.
De gesprekken aan deze tafel gingen over hoe organisaties zelf kunnen bijdragen aan een innovatievere sector. Er werd ingezoomd op het stimuleren van ondernemerschap binnen bestaande structuren, en het belang van samenwerking met externe partijen zoals kennisinstellingen, startups en technologiebedrijven. Ook werd aandacht besteed aan het creëren van experimenteerruimte en het omgaan met onzekerheden.
Wij kijken terug op een waardevolle avond waarin kennisdeling, netwerkversterking en gezamenlijke ambitie centraal stonden. Er zijn goede ideeën uitgewisseld die direct door deelnemers onderling worden opgepakt. Wij danken alle aanwezigen hartelijk voor hun betrokkenheid en de openheid waarmee zij hun inzichten en ervaringen deelden.