Het Jaarplan vervoer 2026 van GVB is op 16 juli 2025 vastgesteld door het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam. In dit plan staat hoe het ov in Amsterdam gaat rijden vanaf 29 maart 2026. Melanie van der Horst, voorzitter Vervoerregio Amsterdam: “Dit Jaarplan geeft 4% meer ov op straat. Het past bij de nieuwe concessie en zet stappen op het gebied van fijnmazigheid. De meeste reizigers hoeven minder over te stappen vanwege langere lijnen en er komt ov op plekken en tijden waar nu nog weinig ov is. Daarnaast past het plan bij de meerkernige stad en komt er ov naar nieuwe woon-werk gebieden. Het is daarmee een plan met zo goed mogelijk ov voor de reizigers van en naar Amsterdam.”
Met dit Jaarplan komt er 4% meer ov op straat. Die 4% is voornamelijk op plekken waar het de fijnmazigheid van het ov verbetert. Zo krijgt Driemond in de avond en in het weekend een vaste aansluiting met Zuidoost. Daar reed geen ov op die tijden. De route van de nachtbus in Zuidoost wordt verder uitgebreid, zodat reizigers in het donker minder ver hoeven te lopen of fietsen. Verschillende ov-lijnen rijden vaker in de stadsdelen Noord, Zuidoost en Nieuw-West, en verschillende bus- en tramlijnen gaan vaker rijden tijdens de gewone dienstregeling en tijdens de zomervakantiedienstregeling.
Amsterdam groeit. Volgens voorspellingen telt Amsterdam in 2037 één miljoen inwoners. Om de drukte in het centrum te verminderen worden andere kernen in de stad belangrijker. Zodat inwoners en reizigers in hun eigen stadsdeel makkelijker naar het winkelcentrum, de bioscoop of sociale contacten kunnen. Daar zet dit plan al een eerste stap in. In Zuidoost komt er meer ov-aanbod naar de Amsterdamse Poort, en in Nieuw-West rijdt buslijn 369 vaker naar Osdorpplein. Claudia Zuiderwijk: ”Dit jaarplan sorteert voor op een lange termijn perspectief waarbij GVB met een geïntegreerd aanbod van bus, tram, metro en veren bijdraagt aan een meer autoluwe en leefbare stad.”
GVB zet met dit plan in op ov-lijnen naar nieuwe woon- en werkgebieden. Daarmee vormt het ov een goed alternatief voor de auto. Tramlijn 26 wordt verlengd en rijdt naar de nieuwe woningen op Strandeiland, zodra deze worden opgeleverd. Daarnaast krijgt Strandeiland, en daarmee ook IJburg, een nieuwe busverbinding richting station Weesp bij. Zodra de infrastructuur gereed is, krijgt Cruquiuseiland een vaste busverbinding. En GVB gaat met een reguliere buslijn (lijn 18) het gebied Riekerpolder – waar veel mensen werken – met station Lelylaan verbinden.
Het plan leidt voor veel reizigers tot minder overstappen en tot meer ov-aanbod buiten de ring en op plekken waar geen of weinig ov is. Het gevolg van hiervan is dat tramlijn 3 wordt opgeheven. Voor een deel van de reizigers van tram 3 komt er daardoor een overstap bij. Het dagelijks bestuur begrijpt dat dat vervelend is, ook al wordt de route van tram 3 overgenomen door de tramlijnen 7, 25 en 12. Om de overstap zo prettig mogelijk te maken streeft GVB ernaar om de dienstregeling van de lijnen 12 en 25 bij halte ‘de Pijp’ op elkaar aan te sluiten. Daarnaast kunnen reizigers via lijn 1, 7 en 19 en metro 51 reizen tussen het oosten en het westen van de stad, via de binnenring. Een jaarplan wordt altijd in samenhang opgesteld, zodat lijnen op elkaar aansluiten en er op die manier zo goed mogelijk ov voor de reiziger komt. Dat betekent dat het niet mogelijk is om één lijn aan te passen, want dat heeft impact op het hele systeem.
De ov-sector, waaronder GVB, kampt nog steeds met uitdagingen zoals het tekort aan (technisch) personeel. Hierdoor kan het aanbod van ov niet eindeloos uitgebreid worden. Toch heeft GVB een aantal extra wensen weten te realiseren ten opzichte van het conceptplan. Zo komt er iets meer ov in Noord en worden de lijnen aangesloten op metrostation Noorderpark. In Zuidoost blijft lijn 47 via busstation Gaasperplas rijden en in Stadsdelen Zuid en Centrum onderzoekt GVB de mogelijkheid om - na afloop van de werkzaamheden van de Oranje Loper - de noordelijke Ferdinand Bolstraat en de Vijzelstraat weer met een tramlijn te bedienen. Met dit plan heeft GVB het maximaal haalbare voor elkaar gekregen. Melanie van der Horst: “Ik ben blij dat we wat extra’s hebben kunnen doen voor het ov in Noord en op andere plekken. Dat was nodig en het is fijn dat GVB zich heeft ingespannen om dit voor elkaar te krijgen.”
Ieder jaar maakt GVB een jaarplan Vervoer met bijbehorende dienstregeling. Gemeenten Amsterdam, Ouder-Amstel, Diemen en de Reizigers Advies Raad (RAR) geven advies op het conceptplan van GVB. GVB verwerkt die adviezen of geeft uitleg waarom deze niet overgenomen kunnen worden. Daarna wordt het definitieve plan ter goedkeuring voorgelegd aan het dagelijks bestuur van de Vervoerregio. Dit jaar werd er extra tijd genomen voor dit adviestraject, omdat dit het eerste Jaarplan is wat past bij de nieuwe concessie van Amsterdam.