Tekst (1 kolom, smal)

Busstation Noord

Vervoerregio Amsterdam werkt samen met gemeente Amsterdam aan een nieuw busstation: Busstation Noord nabij het Buikslotermeerplein. Het is onderdeel van station Noord, het toekomstige eindpunt van de Noord/Zuidlijn. Op station Noord komen bussen vanuit Waterland, de Zaanstreek, Amsterdam en de Noord-Zuidlijn samen en maken reizigers hun overstap.


Tekst (2 kolommen)

Het nieuwe busstation is in combinatie met P+R, een inpandige fietsenstalling en kwalitatief goede aan- en afvoerroutes naar het busstation, gunstig voor het gebruik van zowel het OV-knooppunt als de nieuwe metro Noord/Zuidlijn. Het zorgt voor een betere bereikbaarheid en sluit aan bij de ambitie om tot een hoogwaardig regionaal OV-systeem te komen voor de noordkant van regio.  

Verbeteren bereikbaarheid

De omgeving rondom station Noord is volop in ontwikkeling. In de directe omgeving is een vestiging van het ROC en het stadsdeelkantoor. Het stationsgebied transformeert binnen een aantal jaar tot een gemengd gebied met kantoren/bedrijfsruimten, woningen, hotel, detailhandel en sociaal maatschappelijke en culturele voorzieningen. Juist deze mix van ruimtelijke ontwikkelingen bij een hoogwaardig OV-knooppunt als station Noord leveren een belangrijke bijdrage in het verbeteren van de bereikbaarheid van de regio.

Ontwerp busstation

Op niveau 1 van het nieuwe busstation komen de centrale verdeelhal en twee busplatforms (oost en west) met elk acht halteplekken. Hier komen ook de wachtruimtes en ticket & informatievoorziening. Via de centrale verdeelhal is de Noord/Zuidlijn bereikbaar, deze bevindt zich op niveau 2.

Andere voorzieningen

• Op korte loopafstand van het busstation wordt een P+R terrein gerealiseerd van 400 plekken. De toegang van deze P+R is onder het busstation.
• Onder het busstation, op maaiveldniveau komt een inpandige fietsenstalling met ruimte voor ongeveer 1.300 fietsen.
• Er worden ruimtes gerealiseerd voor commerciële voorzieningen.

Planning

De bouw van busstation Noord is inmiddels gestart. Naar verwachting is het busstation in het eerste kwartaal van 2017 klaar. Busstation Noord wordt in gebruik genomen op het moment dat de dienstregeling van de Noord/Zuidlijn start. Volgens de huidige planning is dat 22 juli 2018.