De komende jaren zet de Vervoerregio Amsterdam extra geld in om de kwaliteit van het openbaar vervoer te behouden, een trendbreuk in verkeersveiligheid te bereiken en meer doorfietsroutes aan te leggen. Dit staat in de ontwerpbegroting 2025 die door het dagelijks bestuur van de Vervoerregio is vastgesteld.
Voor de Vervoerregio ligt de komende jaren een sterke focus op duurzame, toegankelijke en efficiënte vervoersoplossingen die bijdragen aan de brede welvaart van de regio. Gerard Slegers, lid dagelijks bestuur Vervoerregio: “Het aantal ernstige verkeerslachtoffers blijft onverminderd hoog. Met extra inzet op snelheidsverlagingen, fietspaden, campagnes, handhaving en het veilig inrichten van onze wegen willen we de negatieve trend breken. Op dit moment kamt het openbaar vervoer met grote personeelstekorten en dat merken de reizigers. Voor ons heeft het verbeteren van het openbaar vervoer de komende jaren dan ook grote prioriteit.”
Voor het verbeteren van de kwaliteit van het openbaar vervoer zet de Vervoerregio in 2025 ook extra geld in. Naar aanleiding van de motie Bikker is er dit jaar structureel extra geld vanuit het Rijk beschikbaar gesteld voor het verbeteren van het ov. Met een deel van dit geld zorgde de Vervoerregio ervoor dat de tarieven in 2024 niet werden verhoogd. Voor het overige bedrag wordt via separate besluitvorming naar geschikte besteding gezocht. Zoals meer investeren in beter toegankelijke haltes, verbetering van de doorstroming voor ov door aanpassingen in verkeerslichten en betere reisinformatie door vernieuwing van de digitale reizigersinformatieborden. Ook worden projecten en experimenten met deelvervoer en flexvervoer gestart.
De afgelopen jaren daalt het aantal verkeersslachtoffers niet meer. De Vervoerregio verhoogt daarom haar investeringen voor verkeersveiligheid met € 4 miljoen in 2025. Met dit extra geld wordt onder andere de verkeersveiligheid op 50 km wegen aangepakt. Ook worden fietspaden veiliger ingericht. Daarnaast blijft de Vervoerregio investeren in educatie, campagnes en het programma ‘Doortrappen’ dat erop gericht is om ouderen zo lang mogelijk veilig door te laten fietsen.
Het wordt steeds drukker in de Vervoerregio en dat merk je in het verkeer. Om de regio ook in de toekomst bereikbaar te houden, investeert de Vervoerregio in 2025 € 2 miljoen extra in actieve mobiliteit en gedragsverandering. Bij toekomstige investeringen en projecten wordt voorrang verleend aan vervoermiddelen die weinig ruimte in beslag nemen en actiever en/of duurzamer zijn, zoals fietsen, lopen en ov. Zo zet de Vervoerregio in 2025 extra in op het verbeteren van het regionale netwerk van doorfietsroutes die het aantrekkelijker maken om de fiets te pakken voor wat langere ritten. Daarnaast wil de Vervoerregio het reizen buiten de spits stimuleren.
De ontwerpbegroting is op 13 juni 2024 voor zienswijze voorgelegd aan de deelnemende gemeenten. Op 9 juli wordt de ontwerpbegroting ter advisering voorgelegd aan de regioraad. Na de zienswijze periode wordt de definitieve begroting opgesteld.
Ontdek de ontwerpbegroting van de Vervoerregio voor 2025 in deze heldere infographic.