Jouw metro, jouw mening: denk mee over de toekomst van de metro in Amsterdam
Wij willen dat alle metroreizigers in de toekomst makkelijk en comfortabel met de metro blijven reizen. Ook als het aantal reizigers in Amsterdam en omgeving groeit. Daarom rijden de metro’s vanaf 2027 op de meeste trajecten vaker. Om dit voor elkaar te krijgen verandert het metronetwerk. Zo wordt de dienstregeling anders, kan er een extra overstap nodig zijn of verandert de route van bepaalde metrolijnen. Deze aanpassingen zorgen voor meer betrouwbaarheid en kortere wachttijden.
We nodigen geïnteresseerden graag uit voor een van onze bijeenkomsten. Een aantal is al geweest. Aanmelden is niet nodig.
Verslagen
Als er bijeenkomsten zijn geweest zijn, lees je hier verslag.
Online vragenlijst
Kun je niet bij één van de bijeenkomsten zijn? Vul dan de online vragenlijst in. Dit kan tot en met 31 maart 2025. Maar liefst 9400 mensen waren je voor.
Online vragenlijst
Heb je vragen?
Stuur een mail naar mensenovermetro@vervoerregio.nl.
In april organiseren wij bijeenkomsten voor bedrijven, (maatschappelijke) organisaties en ondernemers. Eind maart versturen wij de uitnodigingen. Heeft jouw organisatie geen uitnodiging ontvangen en wil je toch meedenken? Stuur ons dan een mail.
Online talkshow
Tijdens de online talkshow leggen experts van de Vervoerregio en GVB uit waarom we het metronetwerk gaan aanpassen. Je kunt ook vragen stellen via de chat. Zodra de link van de talkshow beschikbaar is, vind je deze hier.
Verslagen
Als er een bijeenkomst is geweest, plaatsen wij hier het verslag.
In mei en juni gaan we in gesprek met (regio)raadsleden en bestuurders van stadsdelen en gemeenten.
Verslagen
Als er een bijeenkomst is geweest, plaatsen wij hier het verslag.
Kun je niet bij een van de bijeenkomsten zijn? Dan ben je ook welkom in een ander stadsgedeelte of gemeente. Bewoners uit bijvoorbeeld Weesp en Driemond kunnen aansluiten bij de bijeenkomsten in Zuidoost, Diemen en Ouder-Amstel. Bewoners van noord en centrum kunnen aansluiten bij bijvoorbeeld bij Zuid & Oost.
Er komt veel kijken bij het aanpassen van de routes van de metro en het verhogen van het aantal keer dat de metro rijdt. Daarom nemen we alle (reis)ervaringen en ideeën graag mee zodat wij een zorgvuldige keuze kunnen maken. Dus, reis je regelmatig met het openbaar vervoer en vooral met de metro? Of heeft jouw organisatie belang bij metrovervoer? Denk dan mee over hoe wij de plannen voor het aanpassen van het metronetwerk nog beter kunnen maken. Wat zijn jouw wensen, zorgen en vragen? Waar zie je kansen? Wij horen het graag.
In de tunnel ('de Oostbuis') op het traject Amsterdam Centraal - Amsterdam Amstel rijden te veel lijnen op hetzelfde spoor. Voor meer betrouwbaarheid, betere verbindingen voor de reizigers en om de metro op de meeste trajecten vaker te laten rijden, zijn er aanpassingen in de routes nodig. Zo kan het groeiend aantal reizigers comfortabel met de metro blijven reizen. De aanpassingen zorgen daarnaast voor minder storing en uitval van metro’s in heel Amsterdam. Eén gebeurtenis op één lijn heeft dan minder invloed op de andere lijnen. Het veranderen van de routes kan iets betekenen voor reizigers binnen Amsterdam en uit de buurgemeenten.
Dát we het metronetwerk gaan aanpassen staat vast. Daarom hebben wij vier opties uitgedacht waarop wij het metronetwerk kunnen aanpassen. Eén van deze vier uitgewerkte opties wordt uiteindelijk gekozen om in 2027 te gaan rijden. Het betreft de metrolijnen M50, M51, M53 en M54. Voor de opties geldt:
Voor de reiziger wordt de wachttijd korter, ook als er vanuit ander (openbaar) vervoer wordt overgestapt op de metro. Het kan zijn dat een extra overstap nodig is om op de bestemming te komen. Meestal kan dit zonder extra reistijd. Maar het kan ook zijn dat het aantal routes toeneemt waarmee reizigers naar de bestemming kunnen komen. Met metro’s die vaker rijden is er zelfs een kans dat de metro’s rustiger worden.
Hierboven staat het metronetwerk van nu. In onderstaand overzicht staat per optie wat er verandert en wat dit voor reizigers betekent. Metrolijn 52 gaat in geen van de opties anders rijden.
Bekijk je de plattegronden van de verschillende metrolijnen liever als document? Klik dan hier.
Bekijkt u optie 1 liever als document? Klik dan op de link naar plattegrond optie 1 metrolijnen (pdf) om het te downloaden.
Bekijkt u optie 2 liever als document? Klik dan op de link naar plattegrond optie 2 metrolijnen (pdf) om het te downloaden.
Halte Van der Madeweg wordt een belangrijk knooppunt in het nieuwe metronetwerk van Amsterdam. Bekijk hieronder de video.
Bekijkt je de tijdlijn liever als document? Klik dan op hier.
Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio bestaat uit drie leden: de wethouders Verkeer en Vervoer van de gemeenten Zaanstad, Haarlemmermeer en Amsterdam. Zij vervullen de taken van het college van burgemeester en wethouders voor de Vervoerregio. De voorzitter is gekozen door de leden van het dagelijks bestuur. Ze vergaderen een keer per drie weken. Lees meer over het dagelijks bestuur.
De regioraad is het belangrijkste bestuursorgaan van de Vervoerregio en telt 49 leden. De raden van de betrokken gemeenten kiezen zelf hun vertegenwoordigers vanuit de eigen raad (inclusief de voorzitter) en de wethouders van hun gemeente. Het aantal leden is naar verhouding van aantal inwoners verdeeld. Zij vervullen de taken van de raad voor de Vervoerregio. Lees meer over de regioraad.
Hieronder vind je de link naar de handleiding hoe je deze pagina vertaalt in de webbrowser. De handleiding is in het Nederlands, Engels, Arabisch en het Spaans.
Vertalen - translate - يترجم - traducir
Heb je vragen? Stuur dan een mail naar mensenovermetro@vervoerregio.nl.